Parket kiezen – tips en aandachtspunten

marmeren vloer reinigen
Hoe kun je een marmeren vloer reinigen?
19 september 2018
Een vloer schuren of polijsten?
Een vloer schuren of polijsten? Wat is het verschil?
27 november 2018

Parket kiezen – tips en aandachtspunten

U heeft dus besloten om die oude houten vloer uit te breken en een nieuwe te laten plaatsen. Het parket verwijderen kunnen we voor u doen, de nieuwe parketvloer kiezen niet. Dat is iets persoonlijks. Want smaken verschillen.

Tijdens het kiezen van parket moet u vele knopen doorhakken. Enkele tips om de keuze makkelijker te maken:

Houtsoort

Eik, bamboe, es, teak… verschillende bomen zijn geschikt voor parket. Het grote verschil zit in de eigenschappen van elke soort. En dan hebben we het niet alleen over het patroon, maar ook over sterkte en gevoeligheid voor krimpen/uitzetten. Laat je dus zeker informeren over de voor- en nadelen van elke houtsoort door de verkoper.

Massief of meerlagig

We onderscheiden twee soorten parketplanken:
• Massief
• Meerlagig
Massieve parket bestaat uit één laag. Dit is de meest duurzame en hoogwaardige houten vloerbekleding. Meerlagig parket bestaat uit minstens 3 lagen: onderlaag, middenlaag en toplaag. De onderste zijn van goedkopere houtsoort, terwijl de bovenste laag uit kwalitatiever hout bestaat. Het voordeel van dit type parket is dat het beter compatibel is met vloerverwarming.

Vorm

De tijd dat er enkel langwerpige planken bestonden, is al lang voorbij. Momenteel bieden de meeste parketzaken ook andere ontwerpen aan: visgraat, Hongaarse punt, lamel op kant, Engels verband, enzoverder. U hoeft dus geen traditionele planken te kiezen.

Ecologie

Hout is een duurzaam materiaal. Na het kappen van een boom kan men een nieuwe planten. Toch is er nog een onderscheid. Sommige fabrikanten werken milieuvriendelijker dan andere. De meest ecologische parketvloeren herkent u aan het FSC keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat het hout uit duurzaam beheerde wouden komt, met een minimale impact op de natuur.

Afwerking

Heeft u een type parket, houtsoort en vorm gekozen? Goed, dan moet u nog een afwerking kiezen. Na de plaatsing wordt het hout behandeld met olie of vernis. Die laag beschermt het hout en kan het – indien gewenst – ook een subtiele kleurschakering geven. De afwerking kan hetzelfde hout er dus anders laten uitzien. Daarom is het een goed idee om aan de plaatser enkele staaltjes te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp ons